AddS.kiev.ua

Юридические услуги в Киеве от профессионалов!


Услуги юристов и адвокатов

консультации по различного рода правовым вопросам;

анализ и правовой аудит ситуаций и действий;

подготовка процессуальных документов в суд, правоохранительные и другие государственные органы, учреждения и организации;

юридическое представление интересов;

обжалование незаконного решения суда, органа местного самоутравления и чиновника;

помощь в получении любого рода юридических документов, в том числе через суд;

другие юридические и адвокатские услуги.

Новости законодательства

На Полтавщині громадяни дякують працівникам Державтоінс

На Полтавщині громадяни дякують працівникам Державтоінспекції Нещодавно на імя тимчасово виконуючого обовязки начальника УМВС України в Полтавській області Андрія Балоня надійшла подяка від мешканця села Білоцерківка, Великобагачанського району, який висловлював ...

55 работников Госпогранслужбы Украины уволены ...

55 работников Госпогранслужбы Украины уволены в результате антикоррупционной проверки В Государственной пограничной службе Украины (ГПС) продолжаются активные мероприятия по предотвращению злоупотреблений среди персонала. Об этом сообщили в пресс-службе Госпогранслужбы.


Як отримати спадщину на вклад в Ощадбанку за допомогою консультації юриста

Своєчасна консультація юриста, навіть, коротка, часом виявляється справжнім рятувальним колом: дозволяє громадянам швидко зробити якісь дії і захистити свої інтереси. До юристів нашої компанії звертаються з найрізноманітнішими питаннями, що стосуються спадщини. У статті наведено рекомендації юристів.

Вклад в Ощадбанку

Так, громадянка С. стала спадкоємицею вкладу в ощадбанку. Її батьки померли майже відразу після розвалу Радянського Союзу: один в 1992 році, другий на рік пізніше. Однак, за життя вони встигли написати заповідальне розпорядженнящодо вкладів, що знаходяться в Ощадбанку СРСР - звичайно, спадкоємицею була вказана донька. Проте, з ряду причин С, не вступила в спадщину відразу ж. Чи повинна вона тепер оформляти якісь папери і писати заяви, щоб отримати зазначені вклади?

Юрист компанії пояснив, що в даному випадку не потрібно ніяких особливих зусиль. Спадкоємиця повинна лише звернутися в банк, в якому були зроблені вклади і в якому знаходиться розпорядження, і зажадати заповідані кошти. При бажанні, вона може відкрити там рахунок на власне ім'я і перевести кошти на нього.

Дійсно, в деяких випадках звернутися до нотаріусанеобхідно. Але це стосується тільки спадщини, що представляє собою грошовий внесок і відкрився в 2004 році або пізніше. Також важливою умовою є існування заповідального розпорядження.

З приводу банківського вкладу звернувся і Г., громадянин Росії. Виявляється, його мати - громадянка України - володіла внеском в ощадбанку своєї країни. Вона розпорядилася, щоб кошти після її смерті дісталися синові. Г. поцікавився, чи можна перевести кошти в один з російських банків.

Юрист пояснив, що дане питання знаходиться поза його компетенцією: потрібно звертатися в банк і вже там з'ясовувати, чи можлива така операція. З боку законодавства ніяких перешкод немає.

Недійсний заповіт

Громадянка М. потрапила в подібну ситуацію. Її родичка також володіла внеском в ощадному банку. Вона залишила заповітне розпорядження на ім'я племінниці. У 1992 році спадщина відкрилася. Спадкоємиця не стала відразу ж отримувати кошти в банку. Звернувшись нещодавно в банк, вона з подивом дізналася, що заповіт недійсний з огляду на те, що минуло багато часу. Співробітники банку порадили звернутися до суду. М. зацікавилася: чи справді це єдиний вихід?

Юрист компанії пояснив, що дії співробітників банку незаконні. Якщо було зроблено заповідальне розпорядження, а спадщина відкрилася раніше 2004 року, то спадкоємцю не потрібно нотаріально оформляти права на спадщину. Сбербанк зобов'язаний на першу вимогу видати кошти спадкоємиці.

Так що М. потрібно буде звернутися в банк і подати заяву про видачу коштів. Якщо банк відмовиться виконати свої зобов'язання, потрібно буде зажадати відмову в письмовому вигляді. У ньому мають бути зафіксовані причини, що спонукали банк до відмови. З таким документом можна буде звернутися до суду.

Необхідні документи для оформлення спадщини

Громадянка Є. отримала у спадок від матері внесок в ощадбанку. Спадщина відкрилася в 2002 році. Заповідальне розпорядження оформлялося. Чи потрібно спадкоємиці звертатися до нотаріуса, або можна відразу ж з'явитися в банк? Які документи при собі мати?

У даному випадку (спадщину відкрито до 2004 року) не вимагається нотаріальних посвідчень - хіба що копія свідоцтва про смерть повинна бути завірена. Спадкоємиця повинна взяти зазначену копію, власний паспорт та ідентифікаційний номер і звернутися в банк. Більше ніяких документів не потрібно.

Відмова у видачі спадщини

Громадянка Л. не може отримати спадщину вже більше року. Як відомо, на вступ у спадок дається півроку після його відкриття. Однак, нотаріус наполегливо відмовляється оформити право на спадщину. Більше того, вимагає, щоб спадкоємиця надала опікуна.

У ході бесіди з'ясувалося, що Л. перебуває на обліку в психоневрологічному диспансері. Крім того, на неї оформлена інвалідність. Очевидно, нотаріус побоюється, що спадкоємиця недієздатна або має важке психічне захворювання. Однак відомо, що перебувати на обліку в диспансері і мати серйозні порушення психіки - різні поняття. Тому юрист порадив спадкоємиці попросити у нотаріуса письмове пояснення його відмови. Залежно від причин відмови, можна буде зробити наступні дії.

Ощадкнижка у спадок

У 2004 році став діяти новий Цивільний кодекс. Зміни торкнулися і процедури прийняття спадщини. Так, раніше ощадні вклади не входили до складу спадщини. Власник вкладу міг оформити заповідальне розпорядження, в якому вказував, кому з його спадкоємців дістануться кошти з рахунку. Після смерті спадкодавця, спадкоємець міг звернутися в банк і отримати належні йому гроші. Інші спадкоємці тієї ж черги не могли претендувати на частину коштів.

За новим законодавством банківські вклади вважаються частиною спадщини. А право на спадщину потрібно оформити у нотаріуса і ніяк інакше. Зараз при відкритті спадщини нотаріус подає в банки, в яких спадкодавцем були оформлені рахунки, запити про стан вкладів померлого. Всі кошти стають частиною спадкової маси. Звичайно, розпорядження спадкодавця буде враховано і кошти отримає зазначений їм спадкоємець. Однак, для отримання грошей йому доведеться звернутися до нотаріуса.

Варто врахувати, що послуги нотаріуса не безкоштовні - доведеться заплатити близько ста гривень за оформлення права на спадщину, а потім ще деяку суму за реєстрацію цього права. Спадкоємцю слід зважити необхідність отримання коштів: витрати можуть перевищити наслідувану суму.

Громадянка Н. отримала такий спадок від матері. Спадщину було відкрито в 2005 році. Спадкоємиця порахувала, що немає необхідності поспішати з отриманням коштів (тим більше, що сума вкладу невелика) і не звернулася до нотаріуса відразу. Тепер вона турбується, що раз шестимісячний термін прийняття спадщини пропущено, то кошти з вкладу пропали. Чи справді це так?

Юрист компанії пояснив, що право на вклад ще не втрачено, проте доведеться звернутися до нотаріуса заради його отримання. Юрист порадив звернутися до нотаріуса за місцем відкриття спадщини і у нього дізнатися подробиці: які потрібні документи, скільки доведеться заплатити і так далі.

Податки на спадкове майно

Громадянин Т. отримав у спадок від далекої родички квартиру: господиня оформила на нього заповіт. Спадщина відкрилася в 2007 році. Податкова служба надсилає повідомлення про необхідність заплатити прибутковий податок. Чи справді Т. повинен виплачувати якісь податки?

Юрист компанії пояснив, що від прибуткового податку на спадщину звільняються тільки спадкоємці першої черги. У даному випадку у спадкоємця немає підстав для несплати. Більше того, за пропуск строків (податок повинен був бути сплачений до 1.04.2008) він отримає солідний штраф. Юрист порадив якнайшвидше заплатити податок у розмірі 5% від вартості квартири і штраф.

Заповіт і дарча

Громадянка Ш. сама є спадкодавцем. Вона володіє двома третинами квартири. Остання третина належить її дочці. Ш. бажає, щоб після її смерті, квартира повністю дісталася дочці. Її цікавить, який спосіб передачі права власності буде найбільш ефективним і найменш витратним.

Юрист пояснив, що варіантів, дійсно, багато. Найпростіше оформити заповіт - тоді дочка отримає майно після смерті матері. Можна оформити дарчу. Можна скласти договір довічного утримання, який зобов'яже дочку піклуватися про матір до самої смерті останньої. Існує також спадковий договір: його умови багато в чому схожі з договором довічного утримання, однак є ще пункт про неможливість заповідати нерухомість іншій особі. Потрібно визначити цілі та обставини спадкодавця: тільки після цього можна вибрати найбільш відповідний для даної ситуації варіант. Для повноцінного аналізу необхідна очна консультація.

Громадянка К. звернулася з подібним питанням. Вона на пару з чоловіком володіє приватизованою квартирою. Подружжя бажають передати нерухомість своєї дочки і її дитині. Розглядається два варіанти: дарча і заповіт. Подружжя не знає, який варіант буде менш витратним. Крім того, їх цікавить, на кого було б правильно оформити нерухомість: на дочку або на онука?

Юрист пояснив, що витрати будуть у будь-якому випадку. Так, державне мито на оформлення складе один відсоток від вартості квартири (її можна дізнатися в БТІ). Складання договорів теж обійдеться в кругленьку суму. Немає і особливої різниці, на кого оформляти квартиру. Можна, наприклад, призначити спадкоємицею дочку (вона не платитиме податки), а наступним спадкоємцем - того, хто отримає квартиру в разі її смерті або відмову від спадщини - онука.

Юридические публикации:

  • Adds.kiev.ua - это юридические услуги от профессиональных
    юристов и адвокатов города Киева и Киевской области,
    за плечами которых многие годы юридической практики!

Мы помогаем даже в сложных ситуациях и неурядицах!

Контакты юристов

Телефон:
E-mail:
Юридические услуги - Як отримати спадщину на вклад в Ощадбанку за допомогою ..., 2024 год |
1676b6902a1c6c119988b3b7eb617bca