AddS.kiev.ua

Юридические услуги в Киеве от профессионалов!


Услуги юристов и адвокатов

консультации по различного рода правовым вопросам;

анализ и правовой аудит ситуаций и действий;

подготовка процессуальных документов в суд, правоохранительные и другие государственные органы, учреждения и организации;

юридическое представление интересов;

обжалование незаконного решения суда, органа местного самоутравления и чиновника;

помощь в получении любого рода юридических документов, в том числе через суд;

другие юридические и адвокатские услуги.

Новости законодательства

На Полтавщині громадяни дякують працівникам Державтоінс

На Полтавщині громадяни дякують працівникам Державтоінспекції Нещодавно на імя тимчасово виконуючого обовязки начальника УМВС України в Полтавській області Андрія Балоня надійшла подяка від мешканця села Білоцерківка, Великобагачанського району, який висловлював ...

55 работников Госпогранслужбы Украины уволены ...

55 работников Госпогранслужбы Украины уволены в результате антикоррупционной проверки В Государственной пограничной службе Украины (ГПС) продолжаются активные мероприятия по предотвращению злоупотреблений среди персонала. Об этом сообщили в пресс-службе Госпогранслужбы.


Допомагаємо отримати і оформити депозит (банківський вклад) у спадок

Напевно, кожна людина хоч раз, та мріяла про те, щоб дядечко з далекої Бразилії залишив йому у спадок кругленьку суму грошей. На жаль, на пострадянському просторі такі мріяння навряд чи скоро перетворяться в реальність. Воно й не дивно, адже радянські рублі, не забезпечені золотом, не особливо котирувалися. Звичайно, чимало громадян робили ощадні вклади, сподіваючись, таким чином, подбати про дітей - і їх сподівання обернулися прахом в пам'ятні 90-ті.

Сьогодні, втім, ситуація досить сильно змінилася. Зараз кожен громадянин має можливість зберігати гроші у вигляді валютних внесків - що істотно розширює перспективи. Втім, навчені гірким досвідом, співвітчизники не ризикують більше передавати кошти банку на тривалий термін. Тому воліють робити не ощадні, а депозитні - короткі - вклади. У будь-якому випадку отримати у спадок депозитний вкладстало реальністю. У статті будуть розглянуті різні питання, пов'язані зі спадкуванням депозиту.

А чи існує депозит насправді?

Спадкування починається з вираження волі спадкодавця.Якщо він не залишає заповітабо не обумовлює окремо депозитний вклад, то спадкоємці отримають однакові частки вкладу. Якщо заповіт складено, то кошти отримає зазначений у ньому спадкоємець.

Може статися, що спадкоємці не цілком упевнені в існуванні рахунку. Наприклад, спадкодавець говорив про те, що відкрив рахунок, але документів, що підтверджують це, немає. Або папери були загублені, що теж цілком імовірно. У такому випадку, спадкоємці можуть попросити нотаріуса зробити запит у банк про існування такого рахунку. Зрозуміло, ця послуга здійснюється за окрему плату, бо в обов'язки нотаріуса не входить.

Відомо, що право власності на успадковане майно можна отримати не раніше, ніж через півроку після відкриття спадщини. Але якщо, наприклад, у квартирі, можна ці півроку жити, то депозитний вклад буде доступний для спадкоємця тільки після закінчення цього терміну. Для того, щоб отримати кошти, спадкоємець повинен буде заявити нотаріусу про вступ у спадщину. Одночасно з цим, подати подібну заяву банку. Якщо не поквапитися, потім доведеться відстоювати свої права в суді - а це неабиякі вкладення коштів, сил і часу. Після отримання свідоцтва про право на спадщину, потрібно буде з цим документом з'явитися в банк. Спадкоємець має право зняти гроші з рахунку, перевести їх на інший рахунок або зовсім відкрити новий вклад.

При укладанні депозитного договору вкладник має можливість відразу зробити заповідальне розпорядження (зрозуміло, за окрему плату). У ньому він може вказати, хто з його спадкоємців отримає кошти з рахунку у разі його смерті. Такий варіант простий і ефективний з будь-якої точки зору. Так, спадкодавець впевнений в тому, що його воля буде виконана. Спадкоємець отримує гарантії свого майбутнього - та й з паперами бігати не доведеться, і півроку втрачати теж. Нотаріусу наявність заповіту також полегшить роботу.

Припустимо, що стався найменш приємний випадок і власник рахунку не залишив ніякої спадщини. Що робити в такому випадку? Законодавство говорить, що спадкоємці за законом одержують рівні частки спадщини. У деяких випадках розміри часток можуть бути збільшені або зменшені - якщо така постанова суду або якщо спадкоємці самі уклали відповідну угоду. Депозитний вклад буде розділений в тих же частках, що і інша спадщина. До речі, спадкоємці можуть домовитися про те, що всі кошти з рахунку отримує тільки один з них - при цьому, його частка в тім майні буде пропорційно зменшена.

Терміни на отримання спадщини у вигляді депозитного вкладу

Тепер трохи про терміни. Як вже було сказано, нерідко до депозитного вкладу спадкоємець може дістатися тільки через півроку після смерті спадкодавця - а часом, навіть, через кілька років. За цей час термін дії депозитного договору цілком може закінчитися. Чи не виявиться, що кошти «згоріли» просто тому, що спадкоємець не зміг вчасно їх забрати? Виявляється, немає. Чому? Для відповіді на це питання потрібно звернутися до теорії.

Так, в Цивільному Кодексі говоритися про строкові вклади і вклади на вимогу. Терміново укладаються на певний термін - в Україні це, зазвичай, від 3 до 5 років. Якщо термін дії договору закінчується, то банк або «заморожує» кошти (тобто вони залишаються на депозитному рахунку, проте на них не нараховуються відсотки) або просто переводяться на звичайний ощадний рахунок. В обох випадках кошти не будуть втрачені для спадкоємця.

Вклади на вимогу у спадок

Що стосується внесків на вимогу, то вже з назви стає ясно, що власник рахунку може з'явитися за грошима тоді, коли забажає - його ніхто в термінах не обмежує. Якщо клієнт не спромігся прийти і забрати кошти після закінчення дії договору, то банк в односторонньому порядку продовжує дію договору. Обмежень щодо кількості таких продовжень не існує. По суті, власник рахунку може забути про нього на довгі роки - і все одно отримати потім гроші. Таким чином, кошти, що знаходяться на депозитному рахунку, нікуди не дінуться, навіть, якщо спадкоємці влаштують багаторічний судовий розгляд.

Правда, в такому стані речей є і свої мінуси. Як відомо, кошти з депозитних вкладів активно використовуються банком для здійснення різних операцій. Отже, для банку немає ніякої потреби в тому, щоб розлучитися з цими коштами. Тому не варто очікувати, що банк попередить власника про закінчення строку дії договору. Тим більше, не потрібно чекати повідомлень спадкоємцю про наявні в банку внески - таку інформацію видадуть тільки у відповідь на запит нотаріуса.

Іноді, власник депозитного рахунку виписує довіреність, за якою стороння особа може розпоряджатися коштами. Спадкодавці турбуються: чи може представник просто вкрасти ці кошти після смерті власника рахунку? Теоретично, звичайно, може. Наприклад, якщо в банк інформація про смерть власника вкладу ще не дійшла, а представник прийшов з довіреністю, він може зняти кошти (якщо довіреність дозволяє). Однак, такі дії незаконні, адже, довіреність втрачає силу в момент смерті спадкодавця. Якщо законні спадкоємці заявлять про перевищення представником своїх повноважень, йому доведеться відповідати перед судом. Так що не варто особливо турбуватися - однак і пускати справи на самоплив, втрачати пильність буде не правильно.

Про податки на спадщину

У висновку трохи про податки. Як відомо, громадяни зобов'язані платити податки зі своїх доходів, у тому числі, зі спадщини. Податок на спадщину може становити від 5% до 15% від вартості майна (в даному випадку, від розміру внеску). Спадкоємці першої черги від нього звільняються. Соціально незахищені категорії громадян, наприклад, діти-сироти також можуть бути звільнені від цього податку. Всім іншим доведеться платити.

Податок утримується прямо в банку, відразу ж, як спадкоємець забажає отримати кошти на руки або перевести їх на інший рахунок. Це досить зручно, оскільки дозволяє спадкоємцю не бігати по кабінетах з папірцями.

Юридические публикации:

  • Adds.kiev.ua - это юридические услуги от профессиональных
    юристов и адвокатов города Киева и Киевской области,
    за плечами которых многие годы юридической практики!

Мы помогаем даже в сложных ситуациях и неурядицах!

Контакты юристов

Телефон:
E-mail:
Юридические услуги - Допомагаємо отримати і оформити депозит (банківський ..., 2024 год |
1676b6902a1c6c119988b3b7eb617bca