AddS.kiev.ua

Юридические услуги в Киеве от профессионалов!


Услуги юристов и адвокатов

консультации по различного рода правовым вопросам;

анализ и правовой аудит ситуаций и действий;

подготовка процессуальных документов в суд, правоохранительные и другие государственные органы, учреждения и организации;

юридическое представление интересов;

обжалование незаконного решения суда, органа местного самоутравления и чиновника;

помощь в получении любого рода юридических документов, в том числе через суд;

другие юридические и адвокатские услуги.

Новости законодательства

На Полтавщині громадяни дякують працівникам Державтоінс

На Полтавщині громадяни дякують працівникам Державтоінспекції Нещодавно на імя тимчасово виконуючого обовязки начальника УМВС України в Полтавській області Андрія Балоня надійшла подяка від мешканця села Білоцерківка, Великобагачанського району, який висловлював ...

55 работников Госпогранслужбы Украины уволены ...

55 работников Госпогранслужбы Украины уволены в результате антикоррупционной проверки В Государственной пограничной службе Украины (ГПС) продолжаются активные мероприятия по предотвращению злоупотреблений среди персонала. Об этом сообщили в пресс-службе Госпогранслужбы.


Документи для нотаріуса при отриманні спадщини

Отримати спадщину - не таке просте завдання, як здається. Спадкоємець повинен надати докази того, що має право на майно спадкодавця. Для цього йому доведеться надати чимало документів.

Як відомо, відразу після відкриття спадщини спадкоємець повинен заявити про свої претензії на спадщину. Зробити це він може тільки у нотаріуса. Як правило, звертаються до нотаріуса за місцем проживання спадкодавця. Трапляється, що місце проживання не відоме і його неможливо визначити. У такому випадку закон дозволяє відкрити спадкову справунотаріусу за місцем знаходження найбільш цінної частини майна спадкодавця, тобто нерухомості.

Варіанти отримання та оформлення спадщини

Законодавство України передбачає два можливих варіанти отримання спадщини: за законом і за заповітом. Крім того, всі ситуації спадкування унікальні. Вони різні за своєю суттю, кожна з них має свої тонкощі і неочевидні моменти. Тому нотаріус від різних спадкоємців може зажадати різних пакетів документів.

Почнемо із заповіту. Для спрощення ситуації покладемо, що спадкодавець склав його відповідно до правил і спадкоємці не починають суперечку за визнанням заповіту недійсним. Заповідач має право поділити спадщину за власним розсудом. Так, він може детально перерахувати, якому спадкоємцю, яка частина майна дістанеться. Або може просто перерахувати спадкоємців і заповідати всім їм рівні частки у спадщині.

Особи, зазначені у заповіті, обов'язково отримають спадщину. Однак не факт, що розмір частки буде збігатися із зазначеним у заповіті. Справа в тому, що заповіт може обмежувати права і інтереси деяких груп осіб. Наприклад, малолітня дитина може залишитися без спадщини. Якщо так і відбувається, закон вимагає виділити такому спадкоємцю частку в майні спадкодавця - природно, за рахунок часток інших спадкоємців. Для того, щоб уточнити список обов'язкових спадкоємців і частки, на які вони можуть претендувати, можна звернутися до Цивільного Кодексу України, статті 1241.

Якщо спадкоємці не впевнені в існуванні заповіту, вони можуть попросити нотаріуса зробити відповідний запит. Існує реєстр заповітів, який містить всі необхідні відомості. Звичайно, ця послуга повинна бути оплачена.

Отже, спадщина існує, вона складена за всіма правилами і обов'язкових законних спадкоємців не існує. Спадкоємець, зазначений у заповіті, має з'явитися до нотаріуса і написати заяву про те, що готовий прийняти спадщину. До заяви він повинен буде додати копію свідоцтва про смерть спадкодавця, власне, заповіт, документи, що ідентифікують особу спадкоємця (паспорт, ІН). Нотаріус обов'язково зажадає довідку про останнє місце проживання спадкодавця - за нею доведеться йти в ЖЕУ. Далі будуть потрібні документи, що підтверджують, що спадкодавець володів певним майном. Це можуть бути документи на квартиру і машину, договори з банком і так далі. Недостатньо буде надати лише договір купівлі-продажу. Наприклад, якщо мова йде про квартиру, нотаріус зажадає виписку з держреєстру про те, що спадкодавець володів майновими правами на нерухомість. Іноді нотаріус вимагає військовий квиток або ІН померлого. Закон, до речі, на цьому не наполягає, так що спадкоємець цілком може відмовитися надавати зазначені документи.

Навіть, наявність заповіту не захистить спадкоємця від проблем з отримання спадщини. У деяких випадках йому доведеться відстоювати свої права в суді. Наприклад, спадкодавець відписав належну йому половину квартири синові від першого шлюбу. Однак, квартира ця знаходиться у спільній власності з другою дружиною. Спадкоємцю доведеться перш вимагати виділення частки батька, і лише потім отримувати право власності. Можливі також спори з обов'язковими спадкоємцями.

Якщо заповіту не було ...

Якщо заповіт не було написано, то спадщину отримають родичі померлого - в першу чергу, найближчі. Порядок успадкування, в такому разі, не особливо відрізняється від описаного вище. Точно також доведеться надати ряд документів, точно так само писати заяву. Пакет документів практично такий же: додатково, спадкоємцю доведеться тільки довести спорідненість з спадкодавцем. Зазвичай, для цього надаються свідоцтва про народження, довідка про склад сім'ї, свідоцтво про шлюб і так далі. Чим далі спорідненість, тим більше документів, які її підтверджують, доведеться надати ..

Враховуючи те, що кожна ситуація унікальна, а кожен нотаріус може по-своєму розуміти якісь граничні норми законодавства, спадкоємцям було б краще з'ясувати у самого нотаріуса, які документи знадобляться.

Слід пам'ятати, що спадкоємці повинні виплачувати державне мито за оформлення спадщини. Крім того, спадкоємець повинен бути готовий сплатити податок на спадщину, який розраховується у вигляді відсотка від вартості майна. Від податку звільняються родичі першої черги, від держмита не звільняється ніхто із спадкоємців.

Юридические публикации:

  • Adds.kiev.ua - это юридические услуги от профессиональных
    юристов и адвокатов города Киева и Киевской области,
    за плечами которых многие годы юридической практики!

Мы помогаем даже в сложных ситуациях и неурядицах!

Контакты юристов

Телефон:
E-mail:
Юридические услуги - Документи для нотаріуса при отриманні спадщини, 2024 год |
1676b6902a1c6c119988b3b7eb617bca