AddS.kiev.ua

Юридические услуги в Киеве от профессионалов!


Услуги юристов и адвокатов

консультации по различного рода правовым вопросам;

анализ и правовой аудит ситуаций и действий;

подготовка процессуальных документов в суд, правоохранительные и другие государственные органы, учреждения и организации;

юридическое представление интересов;

обжалование незаконного решения суда, органа местного самоутравления и чиновника;

помощь в получении любого рода юридических документов, в том числе через суд;

другие юридические и адвокатские услуги.

Новости законодательства

На Полтавщині громадяни дякують працівникам Державтоінс

На Полтавщині громадяни дякують працівникам Державтоінспекції Нещодавно на імя тимчасово виконуючого обовязки начальника УМВС України в Полтавській області Андрія Балоня надійшла подяка від мешканця села Білоцерківка, Великобагачанського району, який висловлював ...

55 работников Госпогранслужбы Украины уволены ...

55 работников Госпогранслужбы Украины уволены в результате антикоррупционной проверки В Государственной пограничной службе Украины (ГПС) продолжаются активные мероприятия по предотвращению злоупотреблений среди персонала. Об этом сообщили в пресс-службе Госпогранслужбы.


Щодо надання роз’яснень з питання дочасної заміни газових лічильників у громадян, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетикиНАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИКИ

ЛИСТ

  • 20.03.2013  № 1946/17/47-13
  • Голові Полонської районної державної адміністрації Хмельницької області Г. Стан-ву Хмельницька область, м. Полонне

    Шановний Григорію Васильовичу!

    Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (далі — НКРЕ) розглянула Ваш лист від 20.02.2013 № 62/19-14-472/2013 щодо надання роз’яснень з питання дочасної заміни газових лічильників у громадян та, в межах компетенції, повідомляє.

    Згідно з частинами першою та другою статті 11 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність"( 113/98-ВР ) засоби вимірювальної техніки можуть застосовуватися, якщо вони відповідають вимогам щодо точності, встановленим для цих засобів, у певних умовах їх експлуатації. Засоби вимірювальної техніки, на які поширюється державний метрологічний нагляд, дозволяється, зокрема, застосовувати лише за умови, якщо вони пройшли повірку або державну метрологічну атестацію.

    Згідно з частинами другою та третьою статті 28 вищезазначеного закону( 113/98-ВР ) засоби вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, підлягають періодичній повірці через міжповірочні інтервали, порядок встановлення яких визначається нормативно-правовим актом центрального органу виконавчої влади у сфері метрології.

    Підприємства, організації та фізичні особи зобов'язані своєчасно (з урахуванням установлених міжповірочних інтервалів) подавати засоби вимірювальної техніки на повірку.

    Порядок подання фізичними особами, що не є суб'єктами підприємницької діяльності, — власниками засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань якими використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду) на періодичну повірку цих засобів та оплати за роботи, пов'язані з повіркою, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

    Відносини між газопостачальними підприємствами, газорозподільними підприємствами та фізичними особами (населенням) — споживачами газу регулюються Правилами надання населенню послуг з газопостачання( 2246-99-п ), затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.1999 № 2246 (далі — Правила).

    Відповідно до вимог положень пункту 16( 2246-99-п )-1( 2246-99-п ) Правил( 2246-99-п ) у разі коли лічильник газу, що встановлений у споживача та перебуває у власності газорозподільного підприємства, визнано в установленому порядку непридатним до подальшої експлуатації та ремонту, демонтаж, транспортування та монтаж нового лічильника газу здійснюються за рахунок зазначеного підприємства. При цьому газорозподільне підприємство встановлює споживачеві новий лічильник газу протягом двох місяців з дня визнання його непридатним до експлуатації та ремонту.

    У разі коли лічильник газу, що перебуває у власності споживача, визнано в установленому порядку непридатним до подальшої експлуатації та ремонту, розрахунки із споживачем здійснюються протягом двох місяців з дня письмового повідомлення газорозподільним підприємством споживачеві про визнання лічильника газу непридатним до експлуатації та ремонту відповідно до середньомісячного обсягу споживання природного газу за аналогічний період (опалювальний або міжопалювальний) попереднього року або фактичний період споживання (опалювальний або міжопалювальний), якщо він становить менш як шість місяців, а в подальшому — відповідно до встановлених норм споживання та вимог Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" ( 3533-17 ).

    Разом з тим, згідно вимог положень пункту 22 Правил ( 2246-99-п ) установлення лічильників газу здійснюється газорозподільним підприємством або підприємствами і організаціями, які мають необхідні ліцензії та дозвіл на виконання таких робіт. Виконавець після встановлення лічильників газу зобов'язаний видати споживачеві акт та розрахунковий документ, що засвідчують факт виконання робіт. Гарантійне та післягарантійне обслуговування лічильників газу здійснюється відповідно до законодавства.

    Вартість лічильника газу та послуг з його встановлення оплачуються:

  • у новозбудованому будинку — забудовником (замовником);
  • у разі реконструкції, капітального ремонту житла — замовником;
  • у разі встановлення лічильника газу в газифікованому будинку — споживачем.
  • Лічильники газу можуть встановлюватися також за кошти газопостачальних (газотранспортних) підприємств та за рахунок інших джерел.

    При цьому зазначаємо, що відповідно до частини третьої статті 11 Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу"( 2467-17 ) відпуск природного газу споживачам здійснюється за умови наявності вузла обліку природного газу.

    Особливості встановлення лічильників газу споживачам визначаються Законом України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу"( 3533-17 ) (далі — Закон).

    Так, відповідно до частини першої статті 2 Закону ( 3533-17 ) постачання природного газу здійснюється за умови його комерційного обліку.

    Згідно з вимогами частини першої статті 3 Закону ( 3533-17 ) фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється за рахунок коштів суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території; коштів відповідного бюджету; інших джерел, не заборонених законодавством.

    Слід зазначити, що відповідно до положень вищезазначеного Закону ( 3533-17 ) газорозподільні підприємства на території провадження ними ліцензованої діяльності з розподілу природного газу у строки визначені цим Законом за рахунок власних коштів та коштів, визначених, як джерела фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення, здійснюють роботи з оснащення лічильниками газу населення, у якого облік газу на дату набрання чинності цим Законом здійснювався за нормами споживання, встановленими постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.1996 № 619( 619-96-п ) "Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників".

    Відповідно до положень частини першої статті 6 Закону ( 3533-17 ) суб'єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов'язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується:

  • для підігріву води та приготування їжі — до 1 січня 2016 року;
  • тільки для приготування їжі — до 1 січня 2018 року.
  • У разі невстановлення населенню у строки, зазначені у цьому підпункті, лічильників газу з вини суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, припинення розподілу природного газу таким споживачам забороняється, а його облік до моменту встановлення лічильників газу здійснюється за нормами споживання, встановленими Кабінетом Міністрів України.

    З повагою,

    Член Комісії

    В. Меркушов

    Юридичний портал Справедливість

    Это Вам будет интересно:

    Юридические публикации:

    • Adds.kiev.ua - это юридические услуги от профессиональных
      юристов и адвокатов города Киева и Киевской области,
      за плечами которых многие годы юридической практики!

    Мы помогаем даже в сложных ситуациях и неурядицах!

    Контакты юристов

    Телефон:
    E-mail:
    Юридические услуги - Щодо надання роз’яснень з питання дочасної заміни газових ..., 2024 год |
    1676b6902a1c6c119988b3b7eb617bca