AddS.kiev.ua

Юридические услуги в Киеве от профессионалов!


Услуги юристов и адвокатов

консультации по различного рода правовым вопросам;

анализ и правовой аудит ситуаций и действий;

подготовка процессуальных документов в суд, правоохранительные и другие государственные органы, учреждения и организации;

юридическое представление интересов;

обжалование незаконного решения суда, органа местного самоутравления и чиновника;

помощь в получении любого рода юридических документов, в том числе через суд;

другие юридические и адвокатские услуги.

Новости законодательства

На Полтавщині громадяни дякують працівникам Державтоінс

На Полтавщині громадяни дякують працівникам Державтоінспекції Нещодавно на імя тимчасово виконуючого обовязки начальника УМВС України в Полтавській області Андрія Балоня надійшла подяка від мешканця села Білоцерківка, Великобагачанського району, який висловлював ...

55 работников Госпогранслужбы Украины уволены ...

55 работников Госпогранслужбы Украины уволены в результате антикоррупционной проверки В Государственной пограничной службе Украины (ГПС) продолжаются активные мероприятия по предотвращению злоупотреблений среди персонала. Об этом сообщили в пресс-службе Госпогранслужбы.


Спокуси приватного розшуку

Спокуси приватного розшуку

Кореспондент «УК» з’ясовувала, як отримати послуги детектива й не потрапити на гачок шахрая

Замовити стеження за невірним чоловіком, відшукати зникле майно, зібрати досьє на конкурента — це лише незначний перелік послуг, які сьогодні пропонують приватні детективи. Правоохоронці стверджують, що, на відміну від сусідньої Росії, діяльність таких фахівців розшуку в нашій країні поки що поза законом. Самі ж детективи кажуть, що діють цілком легально, а серед їхніх клієнтів зустрічаються й міліціонери, які прагнуть врятувати своїх близьких від серйозних проблем. Хоча подробиць таких випадків не розповідають, посилаючись на етичні норми.

Слідство ведуть репортери

В Інтернеті можна легко відшукати десятки пропозицій від приватних детективів, які проводять розслідування на замовлення. Частина з них досить відверто позначає основний напрямок діяльності, але більшість намагаються працювати «під прикриттям». Наприклад, примудряються отримати ліцензію, щоб працювати під вивіскою агенції журналістських розслідувань. Ще частина детективів реєструють свої фірми під виглядом підприємств, пов’язаних зі збором інформації. Такими є консалтингові компанії, що займаються дослідженням ринків. У їх компетенції — перевірка благонадійності партнерів по бізнесу.

Відмінність такої консалтингової компанії від детективного агентства в тому, що одним лише збором інформації справа не закінчується. Адже головне завдання сьогоднішніх бізнесменів часто полягає не в тому, щоб перевірити на «охайність» партнера по бізнесу або з’ясувати плани конкурентів, а знайти на них компромат, який потім завжди можна обернути на свою користь. Частина замовлень, які виконують приватні детективи, вимагає комплексного підходу, тому вартість розробки об’єкта подекуди може обчислюватися десятками тисяч доларів. Правда, є й такі «умільці», які готові порушити закон навіть за невеликі гроші. Але робота в такому випадку повинна бути не дуже складною.

Кореспондент «УК» зателефонувала приблизно десятку подібних контор. Але отримати конкретну інформацію було непросто. Детективи, з якими вдалося поспілкуватися, поводили себе як справжні шпигуни. Називати прізвища і посади не хотіли, в офіс не запрошували.

Одному з них довелося розповісти історію про те, що наймаю для немовляти няньку, яку хочу перевірити на наявність судимості, дізнатися, чи не наркоманка вона, чи не страждає серйозними захворюваннями.

Співрозмовник, який представився Євгеном Віталійовичем, сказав, що за триста доларів надасть мені будь-яку інформацію про стан її здоров’я. І запевнив: якщо вона зверталася в психоневрологічний або шкірно-венеричний диспансер та перебуває на обліку, я про це дізнаюся.

«Ми відскануємо всі документи, які знайдемо, й надішлемо на вказану вами електронну адресу», — пояснив він. — Якщо цікавить поглиблена перевірка, можна людину супроводжувати день-два, спробувати встановити її зв’язки, але це вже на ваш розсуд».

За таку послугу тариф у два рази дорожчий. Правда, співрозмовник переконував, що гроші будуть витрачені не дарма.

А ось витяги з сайту іншого детектива: «Якщо Вас обдурили шахраї, у Вашої фірми пропадають грошові кошти, Вам не повертають кредит або у Вашому сімейному житті не все гаразд, тоді Ви потрапили туди, куди потрібно. Довірте Ваші проблеми професіоналу».

До запропонованих послуг з проведення незалежних розслідувань він вніс зовнішнє спостереження, збір та перевірку інформації, подружню невірність, рух грошей по банківських рахунках, а також питання про умовно дострокове звільнення з в’язниці, помилування, допомогу засудженим.

— Ви пропонуєте послуги приватного детектива, але в країні немає закону про приватну розшукову діяльність. Відповідальності не боїтеся? — Запитала фахівця, на чиєму сайті знайшла вищевказану інформацію.

— Я не займаюся детективними, я займаюся журналістськими розслідуваннями. Та публікую їх на своєму сайті.

— Замовники не ображаються, що ви друкуєте конфіденційну інформацію?

— Люди, які до мене звертаються, підписують договір про проведення журналістського розслідування.

Наступному детективові представляюся керівником департаменту кадрів комерційної структури та прошу його перевірити 10 співробітників нашої фірми. І відразу отримую відповідь: «Ми можемо подивитися автобіографічні дані, перевірити на наявність судимостей, приводів до міліції, виїхати за місцем їх проживання, поговорити із сусідами на предмет того, як вони живуть, що роблять. З’їздити на їхні колишні місця роботи, дізнатися, чому вони звідти звільнилися і за яких обставин».

Володимир запевнив нас у повній конфіденційності, а за збір інформації щодо кожного співробітника попросив по 100 доларів.

Нерідко детективи маскуються під журналістів. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Дві грані закону

Як запевняють юристи, без наявності передбачених законом підстав ніхто не може вдаватися до таких речей, як прослуховування телефонних розмов, зовнішнє спостереження, вторгнення в особисте життя, збирання і розголошування даних особистого характеру. У разі порушення конституційних прав громадяни можуть звертатися в правоохоронні органи, які повинні невідкладно реагувати на факти подібних порушень. Таким чином, якщо діяльність так званих «детективних агентств» виходить за межі закону і грубо порушує конституційні права громадян, які є недоторканними, правоохоронні органи мають вжити заходів щодо притягнення винних осіб до відповідальності, в тому числі кримінальної.

Але що робити, якщо з людиною сталося лихо, а ті самі правоохоронці не можуть допомогти і звернення до детектива справді конче потрібне? Як відрізнити професіонала від шахрая й кому вигідно, щоб в Україні не ухвалювали відповідного закону і детективи працювали в «тіні»? З такими запитаннями кореспондент «УК» звернулася до Всеукраїнської асоціації приватних детективів.

«У зв’язку з цим хочу звернутися до законодавства батьківщини Шерлока Холмса — Великобританії, — розповідає віце-президент цієї асоціації Сергій Сеник. — У цій країні, де професія приватного детектива існує понад 200 років, найстаріша у світі національна асоціація приватних детективів (ABI), яка у цьому році відсвяткувала сторіччя від дня створення, закон, що регулює діяльність детективів, був ухвалений лише 2011 року. І відсутність такого закону жодним чином не заважала професіоналам розшуку працювати, допомагаючи своїм клієнтам вирішувати їх завдання та розслідувати, разом з поліцією, кримінальні справи.

Так само в Україні держава створила сприятливі умови для зайняття приватною детективною діяльністю, адже в національному Класифікаторі видів економічної діяльності (КВЕД2010) чітко вказано, що діяльність приватних детективів законна і дозволена. А саме клас 80.30 «Проведення розслідувань в Україні» включає: діяльність із розслідування та діяльність детективів, а також будь-яку діяльність приватних детективів незалежно від типу клієнта або цілей розслідування. Отже, для легальної роботи в правовому полі України приватному детективу закон не потрібен, адже приватна детективна діяльність як складова сектору недержавної безпеки — це один з незаборонених видів бізнес-діяльності, що не підлягає ліцензуванню. Але, з огляду на те, що в засобах масової інформації постійно мусують тему «незаконності» детективної діяльності, в суспільстві насаджують створений кінематографом образ людини, що порпається в брудній білизні, пропагують неприйняття такої потрібної професії, ми вважаємо, що закон, що чітко регламентуватиме діяльність приватних детективів в Україні, потрібен».

За словами мого співрозмовника, українське суспільство має викривлене поняття про цю діяльність. Якщо вдасться донести до громадян, що такі послуги справді соціально важливі, тоді приватні сищики вийдуть із тіні. Що ж до відповідного законопроекту, то асоціація розробила його спільно з Українським союзом промисловців та підприємців.

«Також хочеться спростувати міф про протидію прийняттю такого закону МВС та СБУ. Представники ВАПД активно співпрацюють з цими структурами в плані опрацювання та вдосконалення цього документа», — зазначив Серій Сеник.

Розвідка боєм

Людям, які потребують послуг приватного детектива і не хочуть залишитись без коштів, Сергій радить на сайті детективного агентства в першу чергу знайти Свідоцтво про державну реєстрацію підприємства. Вписавши номер ЄДРПОУ такого підприємства на сайті Державного підприємства «Інформаційний ресурс», отримати інформацію про це агентство. Також потрібно звертати увагу на те, що на своїх сайтах шахраї часто викладають багато свідоцтв та інших документів у нечитабельному вигляді — це перша ознака того, що таке агентство віртуальне.

Серед послуг, які мають найбільший попит сьогодні, — розшук осіб, що пропали безвісти, проведення приватних розслідувань, профілактика дитячої злочинності та наркоманії, розслідування неправомірного використання торгових марок та багато інших послуг, що не входять до компетенції правоохоронних органів та силових структур України.

«До одного з агентств звернулася жінка з проханням знайти дитину, яку вона залишила в пологовому будинку 1978 року. Вдалося дізнатися про долю цієї дитини і встановити, що нині вона проживає в Іспанії, — наводить приклади такої роботи Сергій. — До іншого агентства звернувся чоловік з проханням провести розслідування — його син вештається невідомо де, приходить збуджений, поведінка дитини стала неадекватною. Коли чоловік звернувся з цим проханням у міліцію, йому відповіли, що це не входить до компетенції правоохоронних органів. Працівники агентства з’ясували, що хлопця підсадили на наркотики, вони виявили нове коло його спілкування й визначили двох дилерів, що постачали наркотичне зілля. За допомогою працівників ОБНОНу вдалося забезпечити для них «державне утримання». З хлопцем почав працювати професійний психолог агентства».

Серед цікавих завдань Сергій Сеник називає й такий випадок. В одному з обласних центрів сталося згвалтування. Міліція встановила особу ∂валтівника. Але до цього він перетнув державний кордон і завербувався до французького Іноземного легіону.

Батьки дівчини прагнули справедливості. Перед детективом поставили завдання — вступити до Іноземного легіону, знайти гвалтівника і, доставивши його в Україну, здати в руки міліції.

Урядовий Кур'єр

Это Вам будет интересно:

Юридические публикации:

  • Adds.kiev.ua - это юридические услуги от профессиональных
    юристов и адвокатов города Киева и Киевской области,
    за плечами которых многие годы юридической практики!

Мы помогаем даже в сложных ситуациях и неурядицах!

Контакты юристов

Телефон:
E-mail:
Юридические услуги - Спокуси приватного розшуку, 2024 год |
1676b6902a1c6c119988b3b7eb617bca